Wat is bronchitis of chronische bronchitis?

Bij bronchitis zit er een ontsteking in de kleinere vertakkingen van de longen, de bronchiën. Dit komt meestal door een virus, maar ook bacteriën kunnen hier ook de oorzaak van zijn.

Bij een acute bronchitis is het virus of de bacterie na een verkoudheid of griep dieper in de longen doorgedrongen. Die zijn daardoor ontstoken. Bij een chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken.

 

Waarom heb je last van (chronische) bronchitis?

 Ouderen van 65+ of kinderen onder de 3 jaar zijn meer vatbaar voor een bronchitis. De bronchiën zijn vergroot en de hele tijd geïrriteerd. Het gevolg is dat de slijmvliezen meer slijm dan normaal produceren. Dit ontstaat in de wand van de bronchiën door littekenvorming. Daardoor bent u benauwder en ook het hoesten neemt toe.

De slijmvliezen zwellen op met als gevolg dat u het slijm moeilijker ophoest. Zo ontstaat er een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen. De benauwdheid neemt toe. Waar slijm zit kan geen lucht komen. Daardoor is de ademhaling zwaarder. Zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken dan noemt men dit een chronische bronchitis.

 

Wat zijn de verschijnselen van (chronische) bronchitis?

  • veel hoesten.
  • ophoesten van slijm.
  • branderige pijn achter het borstbeen bij het hoesten.
  • piepende ademhaling.
  • soms klachten van koorts

Afbeelding van een normale en ontstoken bronchus