Wat is COPD?

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dat betekent chronisch obstructieve longziekte. Er is dus een aanhoudende blokkade in de longen. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen, chronische bronchitis en longemfyseem.

Waarom heb je last van COPD?

Bij COPD heeft men vooral last van chronische benauwdheid/kortademigheid, chronisch hoesten, het welbekende rokerskuchje en overmatige slijmproductie. Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er sprake zijn van een snel verergerend beeld. Soms wordt de patiënt zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen bijna onmogelijk worden. De ziekte kan daardoor ernstig invaliderend zijn.

Tevens hebben patiënten met COPD regelmatig longaanvallen (exacerbaties). Deze worden veroorzaakt door infecties en hyperinflatie. Ze gaan gepaard met kortademigheid, angst.

Oorzaken van COPD

Een veel voorkomende oorzaak van COPD is roken van tabaksartikelen. Het inademen van schadelijke stoffen, zoals lijm, verfdamp e.d. De luchtvervuiling neemt ook een grote plaats in. Op het platteland is de vervuiling minder dan in en om de grote steden.

copd-1

copd-2

Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij COPD patiënten het overtollige slijm minder taai wordt, waardoor het gemakkelijk opgehoest kan worden. Door de ontstekingsremmende werking vermindert kans op infectie en verhoogt weerstand.

Kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Wat doet de Zoutkamer bij COPD? 

Behandeling in de Zoutkamer zorgt ervoor dat bij COPD patiënten het overtollige slijm minder taai wordt.  Daardoor kan het gemakkelijk opgehoest worden. Door de ontstekingsremmende werking vermindert kans op infectie en verhoogt weerstand.

Klachten zoals benauwdheid, aanhoudende hoest, kortademigheid en stress verminderen, taaislijm in keel en longen lossen op.

Wat doet de Medicijnvrije behandeling van COPD bij COPD? 

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten nagebootst. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes terecht.

De behandeling van halotherapie is een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen tegen te gaan. Door deze verschijnselen wordt het ademhalingssysteem nadelig beïnvloed.

Zo vermindert het overmatige slijm, wat minder taai is en gemakkelijker opgehoest kan worden. Tevens neemt de grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen af.

Ben je met COPD extra kwetsbaar voor Corona?

Er is nog geen bewijs dat COPD en Corona elkaar versterken. Echter is er inmiddels gebleken dat mensen die een ernstige vorm van COVID-19 krijgen, vaak ook onderliggende aandoeningen hebben. Daarom is het verstandig om met COPD de weerstand op peil te houden.

De werking van het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor kunnen de trilharen op een natuurlijke manier hun werk kunnen uitvoeren. Dat is namelijk het afvoeren van lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt om de volgende verschijnselen tegen te gaan:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • doodt de bacteriën
 • spastische verschijnselen (verkrampingen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen
 • vermindert klachten van hoesten
 • de voedingsbodem voor ontstekingen wordt weggehaald

Daardoor vermindert de vatbaarheid voor infecties. De slijmvliezen en het immuunsysteem worden versterkt. Waardoor het risico van Corona voor een patiënt met COPD  vermindert.

 

Aan te raden sessies

10 – 30 sessies

Gedurende 2 tot 3 maanden, raden we 2-3 sessies per week aan.
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen

Reservering maken

Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden