Cystic Fibrosis staat ook wel bekend als taaislijmziekte. Het is een ernstige genetische ziekte die bijna alle slijm producerende klieren van het lichaam aantast. Eén genetische afwijking veroorzaakt dat de longen, de alvleesklier, de darmen en andere organen verstopt raken met een dikke, kleverige slijmlaag.

Het slijm hoopt zich op. Daardoor ontstaan er in de longen ontstekingen. Ook ademhalen is lastiger. Bijvoorbeeld benauwdheid, kortademigheid en het ophoesten van vies taai slijm zijn dan ook de meest voorkomende symptomen van taaislijmziekte. Op de lange termijn beschadigen en verwijden de longen.

Waarom heb je last van Cystic Fibrosis?

Door een genetisch bepaalde afwijking van slijm producerende klieren wordt het lichaam aangetast. De longen, de alvleesklier, de darmen en anderen organen raken verstopt met een dikke taaie, kleverige slijmlaag.

Slijm is belangrijk om bacteriën en andere lichaamsvreemde deeltjes af te voeren via de trilharen. Normaal is het slijm dun en kan dit gemakkelijk afgevoerd worden. Bij mensen met Cystic Fibrosis is het slijm taai en kleverig. Met gevolg dat dit moeilijk afgevoerd kan worden.

De voedingsbodem voor ontstekingen blijft aanwezig. Ook de alvleesklier en de darmen worden belast, doordat er geen afvalstoffen en enzymen verplaatst of afgevoerd worden via aanwezige slijmvliezen. Ontstekingen in de longen door slijmophoping zijn het gevolg.

Door de voortdurende ontstekingen worden de longen blijvend wijder. Het gevolg is dat bacteriën en andere lichaamsvreemde stoffen zich gemakkelijker nestelen, met alle gevolgen van dien.

Reservering maken

Medicijnvrije Behandeling van Cystic fibrose of taaislijmziekteWat doet de Zoutkamer bij Cystic Fibrosis?

Behandeling in de zoutkamer maakt het slijm bij patiënten met Cystic Fibrosis het slijm minder taai. Daardoor hoest je het gemakkelijker op. Door de ontstekingsremmende werking vermindert kans op infectie en verhoogt weerstand.

Medicijnvrije behandeling van Cystic Fibrosis

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, bootsen we het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten na. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt door de kleine deeltjesgrootte zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes (alveoli) terecht.

De behandeling van halotherapie is een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen tegen te gaan. Deze verschijnselen beïnvloeden het ademhalingssysteem nadelig.

Halotherapie vermindert het overmatige taaie en kleverige slijm, wat gemakkelijker opgehoest kan worden. Tevens neemt de grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen af.

Reservering maken

Kwaliteit van leven verbetert.

Ben je met Cystic Fibrosis extra kwetsbaar voor Corona?

Er is nog geen bewijs dat Cystic Fibrosis en Corona elkaar versterken. Echter is er inmiddels gebleken dat mensen die een ernstige vorm van COVID-19 krijgen, vaak ook onderliggende aandoeningen hebben. Daarom is het verstandig om met Cystic Fibrosis de weerstand op peil te houden.

De werking van het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor kunnen de trilharen op een natuurlijke manier hun werk kunnen uitvoeren. Dat is namelijk voor het afvoeren van bacteriën en andere lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt.

 • De ademhaling gaat makkelijker
 • Longfunctie verbetert
 • Verwijdert taai en kleverig slijm uit de longen
 • Verlicht klachten zoals hoesten en niezen
 • Versterkt het immuunsysteem dat de periode tussen de infecties verlengd
 • Minder gebruik van penicilline- en Prednisonkuurtjes
 • De voedingsbodem voor ontstekingen verminderen

Daardoor neemt de vatbaarheid voor infecties bij de cliënt af. De slijmvliezen en het immuunsysteem worden versterkt. Waardoor het risico van Corona voor een Cystic Fibrosis patiënt vermindert.


Aan te raden sessies

20 – 30 sessies

We raden 2-3 x per week met vervolgsessies om de 2 – 3 maanden aan.
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen

Reservering maken

Geschikt voor kinderen