Wat is Eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige ontsteking van de huid. Dermatitis betekent ‘ontsteking van de huid’. Het is een term waarbinnen vele verschillende aandoeningen vallen. Zo vallen Eczeem en Psoriasis onder Dermatitis.

Psoriasis is een chronische ontsteking van de huid waarbij plaatselijk teveel nieuwe huidcellen aangemaakt worden. Sommige vormen van dermatitis zijn acuut. Dat betekent dat de symptomen plotseling ontstaan en zich snel ontwikkelen. Daarnaast bestaat een chronische vorm. De aangedane plek is dan al langer geïrriteerd en de klachten blijven ook langer bestaan.

Er bestaan veel verschillende vormen van eczeem. Het is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die als kenmerk hebben dat de acute fase gepaard gaat met rode zwelling van de huid. Ook wel bekend als een oedeem, dit is zwelling in de vorm van blaasjes. In de chronische fase ziet men schilfering, verdikte huid en eventueel kloofvorming. Iemand die regelmatig allergisch reageert heeft een atopisch eczeem.

Atopisch eczeem ofwel constitutioneel eczeem, is een vorm van eczeem die zich in de meeste gevallen al op kinderleeftijd openbaart. Atopisch eczeem bij baby’s noemen we ook wel dauwworm. Kinderen met een atopisch eczeem hebben aanleg om allerlei allergieën te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor huisstof, graspollen, kattenharen, enz. Dit is vaak erfelijk bepaald. Deze persoon krijgt in de loop van het leven vaak last van allerlei klachten die daarbij horen, zoals:

  • op de huid als eczeem;
  • in de slijmvliezen van neus en ogen als hooikoorts;
  • in de luchtwegen als astma of bronchitis.

De klachten van atopisch eczeem bestaan uit hevige jeuk en droge, rode en schilferende huid. Soms ook last van bultjes, blaasjes, korstjes of vochtafscheiding.

Waarom heb je last van Eczeem?

Door de erfelijke aanleg is er sprake van een verstoorde bescherming van de huid. Hierdoor houdt de huid geen vocht vast en ontstaat een droge huid. Deze uitdroging wordt als belangrijke oorzaak van eczeem gezien. Een acute fase gaat gepaard met rode zwelling van de huid, zwelling en een soort blaasjes.

In de chronische fase ziet men schilfering, verdikte huid en eventueel kloofvorming. Dit zorgt voor jeuk en kan door krabben worden verergerd tot er kleine wonden ontstaan. Zo blijft de huid zwak en kan deze zich niet herstellen van eczeem.

Reservering maken

Oorzaken van Eczeem

De oorzaak van eczeem zit vaak door erfelijke aanleg. Daardoor is er sprake van een verstoorde barrièrefunctie (bescherming) van de huid. De huid houdt geen vocht vast en er ontstaat een droge huid. Deze uitdroging wordt als belangrijke oorzaak van eczeem gezien. Bij een atopisch eczeem kunnen een aantal niet-allergische factoren het eczeem verergeren. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • uitdroging van de huid door watercontact of zeepgebruik;
  • droog en koud weer in de winter;
  • broeierige omstandigheden en zweten
  • wollen of synthetische kleding.

Afbeelding met een gedeelte normale huid en een gedeelte huid met eczeem

Afbeelding Constitutioneel eczeem

Afbeelding atopisch eczeem