Wat is Hooikoorts?

Hooikoorts is ook bekend als seizoensgebonden allergische rinitis of pollinosis. Het is een vorm van allergie. Een allergie is een “overdreven” afweerreactie van het lichaam tegen allergenen. Bij hooikoorts zijn dat boom- of gras pollen, onzichtbaar kleine stuifmeeldeeltjes van bloeiende bomen of grassen in de lucht. Andere veel voorkomende allergenen zijn huisstofmijt en huidschilfers van honden of katten. Als een allergeen in contact komt met het lichaam ontstaat er bij sommige mensen een allergische reactie.

Waarom heb je last van Hooikoorts en wat zijn symptomen?

Bij hooikoorts zijn de boom- en/of graspollen met hun onzichtbare kleine stuifmeeldeeltjes van bloeiende bomen en/of grassen de oorzaak van de allergische reactie of overgevoeligheid. Andere veelvoorkomende allergenen zijn huisstofmijt en huidschilfers van honden of katten. Dit geeft een reactie van het lichaam. Zoals verstopte een neus, een loopneus, jeuk in de neus, de ogen of in de keel, of tranende ogen.

De eerste pollen, van de bloeiende els en hazelaar, verschijnen in januari in de lucht. De laatste, van de bijvoet, in september. Meestal is er sprake van een allergie voor een of enkele pollen. De meest voorkomende allergie is die voor graspollen. Graspollen bevinden zich vooral in de lucht van ongeveer mei tot juli.

Oorzaken van Hooikoorts

Door de seizoensgebonden allergieën is er in de periode van januari tot en met september overlast van onzichtbare deeltjes stuifmeel in de lucht. Deze wordt veroorzaakt door bloeiende bomen en/of grassen.

De eerste pollen, verschijnen in januari al in de lucht. Het stuifmeel van de bloeiende els en hazelaar, De laatste, van de bijvoet, in september. Het meest voorkomende is de allergie voor grassen. Deze bloeien van mei tot juli. Vaak is men allergisch voor meerdere soorten pollen.

Wat doet de Zoutkamer bij Hooikoorts?

Behandeling in de Zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met hooikoorts het overtollige slijm minder taai wordt. Dit wordt veroorzaakt door zwelling en ontsteking van de slijmvliezen. Daardoor kan het gemakkelijker opgehoest worden. Ook klachten zoals verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus, de ogen of in de keel, of tranende ogen nemen af evenals de kans op infectie. Het verhoogt weerstand en het immuunsysteem wordt versterkt. Doordat de slijmvliezen worden versterkt is men minder vatbaar voor ontstekingen en hooikoorts.

hooikoorts-2hooikoorts

Behandeling in de Zoutkamer zorgt ervoor dat bij hooikoortspatiënten de allergische reacties afnemen, weerstand wordt verhoogd en er kan meer lucht ingeademd kan worden.

Medicijnvrije behandeling van Hooikoorts

Hooikoortsklachten verdwijnen zodra het stuifmeel uit de lucht is. Zuivere lucht werkt dan ook verlichtend voor hooikoortspatiënten. De zee en in de bergen hebben mensen daarom ook minder last van hooikoorts. Deze zuivere lucht vindt u ook in de Zoutkamer. In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten nagebootst. U inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte (minder dan 1 micron) in de bijholten en zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes (alveoli) terecht.

De behandeling van halotherapie is een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om de allergische reacties, ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen tegen te gaan. Door deze verschijnselen wordt het ademhalingssysteem nadelig beïnvloed. Zo vermindert het overmatige slijm, wat minder taai is en gemakkelijker opgehoest kan worden. Tevens neemt de grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen af. De weerstand verhoogt en men kan beter lucht inademen.

De werking van het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor kunnen de trilharen op een natuurlijke manier hun werk kunnen uitvoeren. Dat is namelijk het afvoeren van slijm en andere lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt om de volgende verschijnselen tegen te gaan:

 • Niezen, verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus,
 • Jeuk de ogen, in de keel of tranende ogen
 • Afname van allergische reacties
 • Ontsteking en zwelling van de slijmvliezen
 • Bacteriële infectie
 • Overdadig slijmvorming
 • Doodt de bacteriën
 • Grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen
 • Vermindert klachten van hoesten
 • Minder gebruik van medicijnen zoals bv. antihistamine
 • De voedingsbodem voor ontstekingen en zwellingen worden weggehaald

Daardoor wordt de cliënt minder vatbaar voor infecties. De slijmvliezen en het immuunsysteem worden versterkt. Waardoor het risico van Corona voor een patiënt met Hooikoorts vermindert.

Ben je met Hooikoorts extra kwetsbaar voor Corona?

Er is nog geen bewijs dat hooikoorts en Corona elkaar versterken. Echter is er inmiddels gebleken dat mensen die een ernstige vorm van COVID-19 krijgen, vaak ook onderliggende aandoeningen hebben. Daarom is het verstandig om met hooikoorts de weerstand op peil te houden.


Aan te raden sessies

15 – 20 sessies

Aangeraden wordt 2-3x per week gedurende 20 sessies. Preventief voor aanvang hooikoortsseizoen 5-10 sessies met eventuele vervolgsessie.
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen

Reservering maken

Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden