Wat is longemfyseem?

Bij een emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. De longblaasjes zijn in trosjes met de kleine luchtwegen (bronchioli) verbonden en hebben een stugge structuur die de luchtwegen open houden. Verliezen de bronchiolen echter hun stevigheid door de beschadigingen, dan zakken deze tijdens de uitademing in elkaar. Daardoor worden luchtblaasjes van de longen (alveoli) steeds verder uitgerekt waardoor een structureel blijvende schade ontstaat.

Afbeelding: plaats in de longen van chronische bronchitis en longemfyseem

Afbeelding van normale longblaasjes en longblaasjes bij longemfyseem

Oorzaken, waarom heb je last van met longemfyseem?

 Een veel voorkomende oorzaak van longemfyseem is roken van tabaksartikelen. Het inademen van schadelijke stoffen, zoals lijm, verfdamp e.d. De luchtvervuiling neemt ook een grote plaats in. Op het platteland is de vervuiling minder dan in en om de grote steden. 

Wat doet de Zoutkamer voor longemfyseem?

Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met longemfyseem het slijm minder taai wordt, waardoor het gemakkelijk opgehoest kan worden. Door de ontstekingsremmende werking vermindert kans op infectie en verhoogt weerstand.

Klachten zoals benauwdheid, aanhoudende hoest, kortademigheid en stress verminderen, taaislijm in keel en longen lossen op.

Medicijnvrije behandeling van longemfyseem

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten nagebootst. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte (minder dan 1 micron) zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes (alveoli) terecht.

De behandeling van halotherapie is een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen tegen te gaan. Door deze verschijnselen wordt het ademhalingssysteem nadelig beïnvloed.

Zo vermindert het overmatige slijm, wat minder taai is en gemakkelijker opgehoest kan worden. Tevens neemt de grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen af.

Reservering maken

Ben je met longemfyseem extra kwetsbaar voor Corona?

Er is nog geen bewijs dat Longemfyseem en Corona elkaar versterken. Echter is er inmiddels gebleken dat mensen die een ernstige vorm van COVID-19 krijgen, vaak ook onderliggende aandoeningen hebben. Daarom is het verstandig om met Longemfyseem de weerstand op peil te houden.

De werking van het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor kunnen de trilharen op een natuurlijke manier hun werk kunnen uitvoeren. Dat is namelijk het afvoeren van taai slijm en andere lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt om de volgende verschijnselen tegen te gaan:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • doodt de bacteriën
 • spastische verschijnselen (verkrampingen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen
 • vermindert klachten van hoesten
 • de voedingsbodem voor ontstekingen wordt weggehaald

Daardoor wordt de cliënt minder vatbaar voor infecties. De slijmvliezen en het immuunsysteem worden versterkt. Waardoor het risico van Corona voor een longemfyseem patiënt vermindert.

Kwaliteit van leven wordt verbeterd.


Aan te raden sessies

10 – 30 sessies

Gedurende 2 tot 3 maanden, aangeraden wordt 2-3x per week .
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

 • ontsteking
 • bacteriële infectie
 • overdadig slijmvorming
 • spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën)
 • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen

Reservering maken