Wat is Sarcoïdose?

Bij sarcoïdose hopen witte bloedcellen zich op. Hierdoor ontstaan ontstekingen in verschillende delen van het lichaam. Deze ontstekingen zijn soms voelbaar als zwellingen onder de huid. Sarcoïdose komt meestal voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Het wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd. De zwellingen zijn onder de microscoop en op röntgenfoto’s te zien en heten granulomen.

Het komt het meest voor in de longen, de lever, de lymfeklieren, de ogen en de huid. Afhankelijk van de plaats waar de ontsteking van opgehoopte witte bloedcellen zich bevinden, kunnen er veel verschillende klachten optreden. Toch komen er ook veel algemene klachten voor. Dat zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, koorts, spierpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, gewichtsverlies en nachtzweten.

Waarom heb je last van Sarcoïdose?

De longen zijn een plek waar deze ziekte vaak voorkomt. Echter komt dit ook in de lymfeklieren, lever, ogen huid of gewrichten voor.

Bij veel mensen bij wie sarcoïdose is vastgesteld, zit de ziekte in de longen. Bij deze ziekte in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken.

Het gevolg van sarcoïdose in de longen zijn klachten zoals benauwdheid en hoesten. Ook de longfunctie kan achteruit gaan.

 

Afbeelding van Sarcoïdose in de longen

Sarcoïdose in de longen

  

Wat is het effect van de Zoutkamer bij Sarcoïdose?

Behandeling in de Zoutkamer zorgt ervoor dat patiënten met sarcoïdose beter kunnen in- en uitademen. Het slijm kan makkelijker worden opgehoest en zij worden energieker. Door de ontstekingsremmende werking vermindert de kans op infectie en verhoogt de weerstand.

Klachten zoals benauwdheid, aanhoudende hoest, taaislijm in keel en longen lossen op en de vermoeidheid vermindert.

Medicijnvrije behandeling van Sarcoïdose

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten nagebootst. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt door de kleine deeltjesgrootte zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes terecht.

Deze behandeling met halotherapie heeft een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, hoesten en spastische verschijnselen tegen te gaan. Het overmatige slijm, wat minder taai is kan gemakkelijker opgehoest worden.

Daarnaast neemt de gevoeligheid van de ademhalingsorganen af. Daardoor krijgt een patiënt snel meer energie.

Ben je met Sarcoïdose extra kwetsbaar voor Corona?

Er is geen bewijs dat Sarcoïdose en Corona elkaar versterken. Echter is inmiddels gebleken dat mensen die een ernstige vorm van COVID-19 krijgen, vaak ook onderliggende aandoeningen hebben. Daarom is het verstandig met Sarcoïdose de weerstand op peil te houden.

Het fijne natuurzout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor voeren de trilharen op een natuurlijke manier hun werk uit. Dat is namelijk het afvoeren van slijm en andere lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt om de volgende verschijnselen tegen te gaan:

  • ontstekingen;
  • bacteriële infectie;
  • overdadig slijmvorming;
  • doodt bacteriën;
  • spastische verschijnselen;
  • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen;
  • vermindert klachten van hoesten;
  • de voedingsbodem voor ontstekingen wordt weggehaald.

Daardoor word je minder vatbaar voor infecties. De slijmvliezen en het immuunsysteem versterken. Daardoor is het risico op Corona voor een Sarcoïdose patiënt lager.

 

Kwaliteit van leven wordt verbeterd.