Wat is Longfibrose en Idiopathische pulmonale fribrose?

Met Longfibrose bedoelen we een groep zeldzame longziekten die voor kleine littekens van de longen zorgen. Dat is een zeldzame longziekte. Die veroorzaakt een verlies van de elasticiteit van de longen. Ze functioneren slechter en nemen ze minder zuurstof op. Dat geeft klachten als benauwdheid, hoesten en vermoeidheid.

Waarom heb je last van Longfibrose of van Idiopathische pulmonale fribrose? 

De longen verliezen hun elasticiteit door de littekenvorming. Daardoor functioneren ze minder en nemen minder zuurstof op. Binnen de longfibrose kun je verschillende groepen onderscheiden, bijvoorbeeld ingedeeld naar oorzaak.

Als er geen oorzaak bekend is, spreken we van idiopathische pulmonale fibrose of IPF. Dat is de meest voorkomende soort.

De verschijnselen zijn kortademigheid, hoesten en vermoeidheid.

Meer recent zijn er aanwijzingen dat de mogelijke oorzaak ligt in een afwijkend reparatiemechanisme na waarschijnlijk een beschadiging van het longepitheel.  Er is de afgelopen vijftien jaar veel onderzoek gedaan en zo weten we inmiddels wel iets meer. Aanvankelijk werd gedacht dat IPF getriggerd werd door een overmatige bindweefselvorming, wat uiteindelijk leidt tot de fibrotische veranderingen die we zien bij IPF.

Wat doet de Zoutkamer bij Longfibrose of van Idiopathische pulmonale fribrose?

Behandeling in de Zoutkamer zorgt ervoor dat patiënten met longfibrosis en IPF beter zuurstof kunnen opnemen. Door de ontstekingsremmende werking vermindert kans op infectie en verhoogt de weerstand.

De verschijnselen van kortademigheid, hoesten en vermoeidheid verminderen hierdoor.

Medicijnvrije behandeling Longfibrose en Idiopathische pulmonale fribrose

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, bootsen we het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten na. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt door de kleine deeltjesgrootte (minder dan 1 micron) zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes terecht.

De behandeling van halotherapie is een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, kortademigheid, hoesten en vermoeidheid te verminderen. Deze verschijnselen beïnvloeden het ademhalingssysteem nadelig. Tevens neemt de grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen af. 

Ben je met Longfibrose of van Idiopathische pulmonale fribrose extra kwetsbaar voor Corona?

Het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt. Daardoor gaan de trilharen op een natuurlijke manier hun werk uitvoeren. Dat is namelijk het afvoeren van bacteriën en andere lichaamsvreemde stoffen. De versterkende werking met zoute lucht helpt om de volgende verschijnselen tegen te gaan:

  • ontsteking
  • bacteriële infectie
  • overdadig slijmvorming
  • doodt de bacteriën
  • spastische verschijnselen van de bronchiën
  • grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen
  • vermindert klachten van hoesten
  • vermindert klachten van vermoeidheid
  • de voedingsbodem voor ontstekingen vermindert

Daardoor wordt de cliënt minder vatbaar voor infecties en versterken de slijmvliezen en het immuunsysteem. Waardoor het risico van Corona op een Longfibrose of van Idiopathische pulmonale fribrose patiënt vermindert.

Kwaliteit van leven wordt verbeterd.